Fileknivar

En filékniv används för att snabbt och säkert filéa fisk. Den traditionella filékniven är normalt 12 cm till 21 cm lång och har ett flexibelt blad med tunn profil. Profilen är mycket lik en urbeningskniv, men skillnden är hur flexiblet blad knivarna har. Medan urbeningskniven har en styv profil kan filékniven böjas nästan till hälften. Detta låter dig försiktigt böja kniven i läge och, om du gör det rätt, effektivt filéa köttet från fiskens skinn och ben. Kniven kan med sin profil minna om en liten filekniv, men har normalt et något styvare och mer robust blad.

Som oftast köper båda restauranter och hemmakocker fisk som på något sätt är förskuret och då är den traditionella filékniven den mest användbara. Dessa modeller kan dock bli för korta om det skal filéas större fisk som t.ex. hela laxsidor. Då behöver du en filékniv med långt blad som oftast kallas en laxkniv. En laxkniv får du med bladlängd mellan 25 och 35 cm.

Filékniv i alla varianter

Hos Vassaknivar har vi ett stort utbud av olika filéknivar till alla olika behov oavsätt om du jobbar i restaurantkök, hemmakök eller ute i naturen. Gör du mycket sushi och vill ha en egen Yanagiba till dina sashimirullar har vi också listat dessa knivar här. Läs mer om de olika modellerna genom att klicka på bilderna under.

För tillsvarande knivar till kött, se våra köttknivar här.

Se alla fileknivar längre ner på sidan, eller gå direkt till: