Sabatier K

Sabatier är ett av europas mest kända knivmärke och ett märke som används av flera olika köksknivtillverkare. Sabatier i sig själv är inte ett registrerat varumärke, men ett namn som används på högkvalitativa smidda knivar som tillverkas av ett antal olika tillverkare i regionen Thiers i Frankrike. Opphavsrett och varumärkesrätt är komplicerat, och det fanns knivtillverkare lång tid innan ideen om att bygga sitt varumärke. Namnet Sabatier togs i bruk i början av 1800-talet av två olika familjer i samma stad i Frankrike, lång tid före immaterialrätt var ett tema. Båda dessa två familjer ble kalt Sabatier, och inte onaturligt blev knivarna som tillverkades av båda familjer kallades "Sabatier-knivar". Då flera andra knivmakare önskat nyttja "hypen" började de kalla sina knivar Sabatier också, vilket skapade ett stort mangfold av knivtillverkare som alla använder samma namn. Nya varumärkeslagar tog sedan tag i detta "orede" och den franske regeringen beslutade slutligen att alla tillverkare var tvungna lägga till en symbol, en bokstav eller ett ord efter Sabatier-loggan för att särskilja de olika tillverkare.

I dag finns många olika tillverkare av Sabatier-knivar, och fortfarande finns de två orginala Sabatier-märken kvar. Dessa varumärken är LION Sabatier och Sabatier K och det är det sistnämda Sabatier K du hittar här på Vassaknivar.se. Denna tillverkare är en av få tillverkare som fortfarande gör dessa klassiska knivar i två olika varianter; kolstål eller "rostfritt" stål. Om du är duktig att ta hand om dina knivar och inte störs av att kniven med tiden får en patina kan vi värmt rekommendera kolstålvarianten.

Sabatier-knivar har blivit någon typ av definition av "franska köksknivar". Knivar i fransk stil är tunnare, kortare och spetsigare än de tyska motsvarigheterna och de har en rakare form. Detta ger en något lättare och snabbare kniv. Känslan av presision och kontroll är orsaken till att många profesionella kockar väljer franska knivar framför tyska.