Tranchérknivar
En trancherkniv är en kniv som är designad för att skiva och skära kött och kallas ofta också för en förskärare. På japanska kallas denna kniv för sujihiki, så även detta namn kan du se på de trancherknivar som har japansk ursprung. Trancherkniven har en avlång och smal profil för att du enklare kan kontrollera när du vill skära tunna skivar av din roastbeef, julskinka eller stek. Längden på trancherkniven är normalt 20 cm till 28 cm, med andra ord ganska långsmala knivar. Detta för att du skall kunna göra en skiva i ett enda drag så du inte drar sönder köttet, och av den orsak brukar vi rekommendra att köpa en trancherkniv på minimum 23 cm. Det finns också köttknivar med ännu längre knivblad; upp till 40 cm. Dessa knivar kallas oftast skinkknivar. Till utseende kan trancherknivar vara ganska lika fileknivar, särskillt om du jämför de kortaste trancherknivarna. Skillnaden är att en kniv som är gjord för att användas på kött har en styvare profil än de flexibla fileknivarna.
Trancherkniv för proffs och hemmakock
Hos Vassaknivar har vi ett stort utbud av olika trancherknivar, båda den europeiska varianten och den japanska verianten. Oavsett om de letar en slitvarg till restaurangköket eller en japansk skryt-kniv till hemmaköket har vi flera bra alternativ. Svajpa ner och se vårt utbud, och stanna inte innan sista sidan om du vill se de roligaste modellera! ;-)