Slipstenar

Att slipa på slipsten

Att använda en slipsten / våtsten / whetstone att slipa dina knivar kan jämföras med att använda sandpapper för att slipa olika material. Du använder en grov kornstorlek - eller grit som det också kallas - för att avverka mycket material och sätta en ny grundegg. Sedan använder du slipsten med finare grit för att polera och få en bra finish; ju högre grit, ju bättre finish. När du använder slipsten börjar du med en grov kornstorlek och jobbar dig upp med finare och finare kornstorlek tills du får den finish du blir nöjd med. Att slipa på sten kräver att du lär dig tekniken och hittar rätt slipvinkel. Denna teknik kan de flesta lära sig hyfsat snabbt.

Vilka slipstenar behöver jag?

Hur många stenar du behöver beror på vilket ambition du har för din skärpa. Skall kniven vara vass, rakblad-vass, oh-la-la vass? Ju högra ambition du har för din kniv ju flera stenar behöver du. När du väljer din uppsättning av slipstenar behöver du uppmärksamma "stegen mellan griten". Några förespråkar dubbla grit-steg (1000 grit --> 2000 grit --> 4000 grit), men du kan komma undan med fyrdubbla grit-steg (250 git --> 1000 grit --> 4000 grit). Allt mellan detta fungerar naturligtvis också bra. Tar du för stora steg får du svårt att skapa önskat slutfinish samtidigt som du sliter onödigt mycket på dina finaste (och dyraste) stenar. För knivar med "mjukt" stål (54-58 HRC) kan du för normal skärpa stoppa vid 1200-2000 grit, medan du för knivar med hårdare stål bör gå lite högre, upp till 4000 grit. Allt över detta handlar om hur mycket du önskar "nörda" ner dig. En första uppsättning består gärna av en eller två kombinationsstenar med dubbla sidor med olik grit. På så sätt halverar du antal stenar från början, och kan supplera med "enkla" stenar senare.

Grit-skala - Hvilken grit används til hva?

  • 120-500 grit: Grov sten - första steget för slöa och skadade knivar.
  • 800-1200 grit: Medium sten och din viktigaste sten. Alla knivar berör denna stenen under din slipsession. Det första steget för att sätta ny skärpa.
  • 1500-2500 grit: Ett bra mellansteg innan polering. Dette steg kan skippas.
  • 3000-4000 grit: Fin sten och första steget för polering. Här börjar du få ut din knivs potential.
  • 5000 grit + : Här börjar "nörderiet". Hur långt upp du går beror på ditt intresse.

På Vassaknivar hittar du allt du behöver för at slipa kniv oavsett vilken teknik du föredrar. Scrolla ner för att se vårt sortiment på slipstnar och tillbehör. Klicka här för att se vårt kompletta knivslip-sortiment.