Kockkniv eller Santoku?

Vi får många frågor om vad det är för skillnad på en Santoku-kniv och en vanlig kockkniv och vilken av modellerna som är bäst att köpa. Detta är ingen lätt fråga att svara på därför följer nedan lite hjälp på traven innan du bestämmer vad som är bäst för just dig.

Skillnad i storlek mellan en Santoku-kniv och en kockkniv.

En Santoku är ca 3-10 cm kortare än den traditionella kockkniven som normalt är ca 21-24 cm. Många anser att Santokuns kortare och tunnare blad passar speciellt bra att använda då man arbetar med snabba hackrörelser och då man jobbar med grönsaker. Santokuknivarnas blad sitter i höjd med handtaget till skillnad från en del kockknivar som har en liten nivåskillnad mellan handtag och blad.

Storleken på din hand

Som ni säkert förstår är handstorleken en viktig faktor. En kock med stora händer anser ofta att en Santoku är obehagligt kort och lätt, speciellt om användaren är van vid att använda en traditionell kockkniv och bör därför överväga både en och två gånger om han/hon ska byta ner sig från en stor till en mindre modell. Det omvända gäller också - en kockkniv kommer kanske att verka klumpig att laga mat med om du har små eller mindre starka händer.

Tidigare knivanvändning

En kock som har tillbringat mycket tid med en viss kockkniv har givetvis vant sig vid knivens attribut. En Santoku uppvisar ett annat beteende på en skärbräda än många kockknivar. Att byta från det ena till det andra kan därför försvåra arbetet för en kock en tid framöver. Omskolning och byte av skärteknik är inte omöjligt men kommer att ta lite tid.

Användningsområde

Santoku-kniven härstammar från den japanska matkulturen där kosten traditionellt sätt består mestadels av grönsaker och fisk, vilket är lite skillnad från västerländsk matkultur. Många som köper Santokus blir besvikna när deras blad förstörs vilket eventuellt kommer att hända om du använder den främst för att skära i rött kött och fågel. I grund och botten är Santokuknivar inte konstruerade för vår stenåldersliknande diet och vår stenåldersliknande behandling av mat på skärbrädan. Nu generaliserar jag, men västerlänningar tenderar att ”trycka” kniven genom maten medan japanerna låter kniven glida genom livsmedel.

Sammanfattning

Den traditionella kockkniven är förmodligen det bästa alternativet om du har stora händer, äter och lagar mycket kött och om du tidigare mestadels använt lite större kockknivar samt om du inte har tålamod att lära dig bli vän med en ny knivmodell. Santoku-kniven överglänser den traditionella kockkniven vid arbete med grönsaker och livsmedel med lättare sammansättning och passar dig som gillar att jobba snabbt med kniven på skärvbrädan. Santokukniven är ett utmärkt komplement till kockkniven och för dig som jobbar mycket med mat och knivar bör båda modeller finnas i knivlådan.